Risken för en bostadsbubbla är ett populärt ämne i många tidningar och andra nyhetsförmedlare. Bakgrunden är det ovanligt låga ränteläget, som gör att väldigt många tycker sig ha råd med ett hus eller insatslägenhet. Eftersom många vill köpa, och anser sig ha råd, så drivs priserna upp i ganska snabb takt. Vid en någorlunda tydlig räntehöjning finns risken att många upptäcker att de har faktiskt inte råd. De vill sälja. Ett stort säljutbud gör att priserna sjunker, och de som säljer kanske inte får igen vad de betalt, och blir sittande utan hus men med stora skulder kvar.
Nu måste man dock komma ihåg att detta är i huvudsak ett storstadsfenomen. I en vanlig svensk stad finns det en prisökning, men knappast någon risk för att en bubbla brister. För dem som haft sitt hus flera år är det inte något stort problem, om det inte är så att de tänkt sälja huset med kraftig vinst. Då kan de möjligen känna sig lurade på vinsten, men de kan säkert sälja med förtjänst.
För den som nyligen köpt hus kan ett kraftigt prisfall kännas besvärligt, eftersom de lån man har kanske inte täcks av husets värde. Förutsatt att man tänker bo kvar under lång tid är det av mindre betydelse. Dels kommer husmarknaden att återhämta sig, dels kommer inflation att ge en värdestegring. Vid en bobubbla gäller som oftast: Sitt still i båten!